19 Μαΐου 2017 | Γραφές |

Σύντροφε Θοδωρή, σε ευχαριστούμε για το αποψινό σου μάθημα!

Το αμήχανο χαμόγελό του στα παινέματα των συνομιλητών του στο στρογγυλό τραπέζι και τα δάκρυα συγκίνησης, που δεν μπόρεσε να κρύψει, μας τα είπαν ΟΛΑ!

Όταν η πνευματική κενότητα, ο ανερμάτιστος εγωκεντρισμός  και η περιφερόμενη ανά τις πλατείες υπεροψία, συνδυασμένα με την αδιάκοπη θεσιθηρία και τη λατρεία του χρήματος, τείνουν να γίνουν τα κυρίαρχα στοιχεία των ταγών του πνεύματος στις μέρες μας, η περίπτωση του καθηγητή, του αριστερού διανοούμενου, του ανθρώπου Θόδωρου Παραδέλλη αποδεικνύει ότι ευτυχώς υπάρχει και η άλλη όψη του φεγγαριού.

Ότι πίσω από ένα αθόρυβο εργάτη του πνεύματος υπάρχει πολύς πνευματικός κόπος, μεγάλο επιστημονικό έργο και μαζί  ανεπιτήδευτη σεμνότητα και ανιδιοτέλεια.

Παρακολουθώντας την ημερίδα που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να τιμήσει τον  επίτιμο καθηγητή της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Θόδωρο Παραδέλλη, όλοι όσοι τον γνωρίζαμε σαν σύντροφο και φίλο, όντας όμως εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας, διαπιστώσαμε την απεριόριστη εκτίμηση που τρέφουν για το έργο και τον χαρακτήρα του οι συνάδελφοί του και οι μαθητές του.

Πρωτεργάτης στην ίδρυση της κοινωνικής ανθρωπολογίας στη χώρα μας, βαθύς γνώστης της επιστήμης που υπηρέτησε πάνω από 30 χρόνια, με πλούσιο πρωτογενές και μεταφραστικό έργο, ο σύντροφος Παραδέλλης, απόψε, στο κλείσιμο της ημερίδας δεν μπόρεσε να αρθρώσει δύο λέξεις δίκην απολογισμού της πορείας του στον πνευματικό στίβο.

Το αμήχανο χαμόγελό του όμως στα παινέματα των συνομιλητών του στο στρογγυλό τραπέζι και τα δάκρυα συγκίνησης, που δεν μπόρεσε να κρύψει, μας τα είπαν ΟΛΑ!

Σύντροφε Θοδωρή, σε ευχαριστούμε για το αποψινό σου μάθημα!

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Τολμήστε!

Στην ίδια ενότητα