ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Έπαινος των οικονομολόγων του ΔΝΤ

Έλεγαν πως θα βγούμε στις αγορές το 2011. Διαψεύσθηκαν. Έλεγαν πως με την εσωτερική υποτίμηση θα απογειωθεί η ανταγωνιστικότητα. Διαψεύσθηκαν. Έλεγαν πως η πτώση του ΑΕΠ θα ήταν της τάξης του 5%, τελικά ήταν 25% και βάλε, και κατέρρευσε η οικονομία, και διαψεύσθηκαν.

Ως συνεπής Ποππεριανός, έχω να δηλώσω πως αυτό σημαίνει πως οι οικονομικές τους θεωρίες διαψεύσθηκαν. Το δε αντεπιχείρημα, πως είχαν υπολογίσει λάθος πολλαπλασιαστή, σημαίνει πως απλώς είχαν την λάθος ανάλυση του τρόπου που λειτουργεί η ελληνική οικονομία.

(Δεν θα επεκταθώ στην θέση Duhem – Quine, ας μην το βαρύνουμε περισσότερο το πράγμα, και οι άριστοι έχουν τα όριά τους.)

Ως συνεπής Ποππεριανός λοιπόν, όπως ο κύριος Νίκος Δήμου ας πούμε, ή ο κ. Δ. Δημητράκος, απευθύνω στον ίδιο και στους εκσυγχρονιστές ομοϊδεάτες του (Σημίτης, Στουρνάρας που επαινεί τον Πόππερ κοκ), ειλικρινή έκκληση να απορρίψουν, με βάση τα δικά τους κριτήρια ορθότητας, τις θεωρίες που διακινούν οι οικονομολόγοι της πλευράς την οποία υποστηρίζουν. Ή να εγκαταλείψουν την αρχή της διαψευσιμότητας, την Ποππεριανή τους επιστημολογία δηλαδή.

Τα υπόλοιπα τα αποκαλούμε ad hoc λύσεις, που είναι εμβαλωματικές, κουτσομπαλώματα, όπως ίσως να θυμάστε από την επιστημολογία σας, κυρίες και κύριοι.

Με τις ευχές μου

(ΥΓ Με κάποιους τεχνικούς όρους, γιατί το ζήτησε ο φίλτατος Μωυσής Μπουντουρίδης: τα παραπάνω είναι διαλεκτικό επιχείρημα, εριστικό, με βάση τις προκείμενες του αντιπάλου:

Εφ’ όσον οι συγκεκριμένοι άριστοι υποστηρίζουν πως δέχονται την διαψευσιμότητα σαν κριτήριο επιστημονικότητας και την διάψευση των προβλέψεων σαν επαρκή λόγο απόρριψης μιας θεωρίας,

και οι προβλέψεις με βάση τις τάδε θεωρίες έχουν διαψευσθεί επανειλημμένως,

τότε πρέπει

ή (α) να απορρίψουν αυτές τις θεωρίες

ή (β) αν θέλουν να κρατήσουν τις θεωρίες, να απορρίψουν την διαψευσιμότητα σαν κριτήριο επιστημονικότητας και την αρχή της διάψευσης σαν κριτήριο επιλογής θεωριών.
Ήτοι, πρέπει να απορρίψουν αυτό που υποστηρίζουν: την φιλοσοφία της επιστήμης του Πόππερ. Εις άτοπον απαγωγή.)