10 Μαΐου 2017 | Editorial |

Ο δήμαρχος και το «απόλυτο λάθος»

Υπάρχει άραγε κάποια δυνατότητα, να γίνει η συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, σε κάποιον «νεκρό» για την αυτοδιοίκηση, χρόνο;

Είναι τουλάχιστον περίεργος ο τρόπος με τον οποίο ο δήμαρχος Λέσβου αντιλαμβάνεται τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την αναμόρφωση του Καλλικράτη. «Ξεκινάει μια συζήτηση στη διάρκεια μιας δημαρχιακής θητείας» είπε ο δήμαρχος, «αυτό είναι το απόλυτο λάθος» συνέχισε. «Υπάρχει ο κίνδυνος να αφήσουμε τα προβλήματα και να αρχίσουμε να συζητάμε για το πώς θέλουμε την αυτοδιοίκηση¨ είπε.

Τι ακριβώς εννοεί με αυτή του την αποστροφή, την οποία μάλιστα επανέλαβε και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Σ. Γαληνός; Υπάρχει άραγε κάποια δυνατότητα, να γίνει η συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, σε κάποιον «νεκρό» για την αυτοδιοίκηση, χρόνο; Με άλλα λόγια, υπάρχει κάποια, έστω και η ελάχιστη δυνατότητα να γίνει αυτή τη συζήτηση, εκτός μιας οποιαδήποτε δημαρχιακής θητείας;

Προφανώς και δεν υπάρχει και αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας και η κάθε μια. Άρα τι θέλει να πει ο δήμαρχος;

Για να μην γίνει αυτή η συζήτηση στη «μέση μιας δημαρχιακής θητείας» – και προφανώς το θέμα δεν είναι χρονικό – ένας τρόπος μόνο υπάρχει. Να μην γίνει καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση είτε η κυβέρνηση θα έπρεπε να μην θέσει καθόλου σε διαβούλευση τις προτάσεις της επιτροπής, να έφτιαχνε το νομοσχέδιο κατά τα μέτρα της, να το ψήφιζε και να τελείωνε. Υπάρχει βεβαίως και η άλλη πλευρά: Να μην προχωρούσε καθόλου στην αναθεώρηση του Καλλικράτη!

Ο κ. Δήμαρχος υπονόησε καθαρά το δεύτερο: «Δεν χρειάζονται αλλαγές» είπε, αναφερόμενος στο χωροταξικό, αλλά – κατά την γνώμη μας στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται στην έκθεση της επιτροπής. «Τα λεφτά που μας χρωστάνε να μας δώσουν και να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας».

Ο Γ. Πάλλης είδε πίσω από την στάση του δημάρχου, κυρίως πίσω από το γεγονός ότι προτίμησε να μην παραστεί στην διαβούλευση που έγινε την Δευτέρα το απόγευμα για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, «υπεκφυγή»  και  «μικροκομματική πολιτική». Με άλλα λόγια, επειδή ο δήμαρχος δεν θέλει να πάρει θέση, τότε «στρίβει δια του αρραβώνος».

Από ότι φαίνεται, ο δήμαρχος δεν θέλει να πάρει θέση, γιατί δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Οχι μόνο στο χωροταξικό, αλλά συνολικά στον Καλικράτη. Η οι αλλαγές που θα γίνουν να είναι κομμένες και ραμμένες στο δικό του κουστούμι. Οτιδήποτε άλλο, είναι «χάσιμο χρόνου» και «απόλυτο λάθος».

Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά μάλλον όλα αυτά μαζί είναι που καθόρισαν την στάση του δημάρχου…

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Σταθερό μέτωπο

/ Γραφές

Η μεγάλη μπλόφα

Στην ίδια ενότητα