ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Εκθετη η Περιφέρεια Β. Αιγαίου για τους ελέγχους στα ελαιοτριβεία της Λέσβου

Πριν από αρκετό χρονικό διάστημα τόσο τα ΜΠΛΟΚΙΑ, σε δημοσίευμά τους (δες εδώ και εδώ), όσο και ο Βουλευτής Λέσβου Γ. Πάλλης, με δηλώσεις του, χαρακτήριζαν μεταβατική την περσινή περίοδο εφαρμογής της ΚΥΑ 3924/16 για την διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων με την μέθοδο της υδρολίπανση.

Γι αυτό το λόγο κατήγγειλαν την Περιφέρειας στην άσκηση ελέγχων  στα ελαιοτριβεία και την επιβολή προστίμων χωρίς προηγουμένως να επιδείξει την επιβεβλημένη ανοχή και την αναγνώριση  στους φορείς  το δικαίωμα να υποβάλλουν τις τεχνικές μελέτες,  που αφορούσαν την  εφαρμογή της μεθόδου της υδρολίπανσης, όχι στο ξεκίνημα της λειτουργίας των ελαιοτριβείων αλλά στο τέλος της περιόδου και μέχρι τις 30/6/2/17 αφού ο νόμος τους έδινε αυτή την δυνατότητα.

Δηλαδή η Περιφέρεια  όχι μόνο δεν έδειξε την επιβαλλόμενη από τα γεγονότα  ανοχή αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε στην ΚΥΑ καμιά μεταβατική προθεσμία με αποτέλεσμα ολόκληρος ο ελαιοκομικός κλάδος και τα ελαιοτριβεία του νησιού να λειτουργούν  στον…αέρα!

Την θέση αυτή της Περιφέρειας έρχεται να διαψεύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Λέσβου Γ. Πάλλη, που συνυπέγραψαν άλλοι 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (δες εδώ) απαντά μεταξύ άλλων ότι «…προκειμένου να τεκμηριωθεί η καταλληλότητα εφαρμογής της μεθόδου της υδρολίπανσης σε τοπικό επίπεδο, ο φορέας που πρόκειται να εφαρμόσει την μέθοδο απαιτείται να υποβάλει, άπαξ, σχετική τεχνική έκθεση προς γνωμοδότηση στην Αδειοδοτούσα αρχή. Η εν λόγω έκθεση, ειδικά για την ελαιοκομική περίοδο (2016 – 2017) και προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων είναι δυνατόν να υποβληθεί έως 30-6-2017 (ε) σχετική Υ.Α».

 

 

Σύμφωνα δε με την παραπάνω ΚΥΑ θα μπορούσαν οι φορείς με μια αναφορά των χώρων αποδοχής του κατσίγαρου και με μια απλή εδαφολογική ανάλυση (Δ3) να είχαν εξασφαλίσει αδειοδότηση για την ελαιοκομική περίοδο  που έληξε!

Δυστυχώς  η Περιφέρεια αντί να βοηθήσει την παραγωγική διαδικασία του τομέα ελαιολάδου προτίμησε να μπλεχτεί σε «παιχνίδια» σκοπιμότητας των επιχειρηματιών του κλάδου επεξεργασίας ελαιοπυρήνων.

Οπως είναι γνωστό, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στο συγκεκριμένο  θέμα που ταλανίζει δεκαετίες τον τόπο μας είναι ότι η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη ΚΥΑ έχει δώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων, το οποίο ωστόσο μπορεί και πρέπει να απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο ενώ πρέπει επίσης να  δοθεί η δυνατότητα ένταξης των μεθόδων της ΚΥΑ στα προγράμματα του ΠΑΑ.

Από εκεί και έπειτα είναι στην βούληση του κάθε φορέα να επιλέξει την μέθοδο επεξεργασίας Υ.Α. που επιθυμεί με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τηρεί τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους.

Σε διαφορετική περίπτωση οι όποιοι έλεγχοι πρέπει να είναι αυστηροί σε κάθε περίπτωση και χωρίς καμιά εξαίρεση.