19 Απριλίου 2017 | Editorial |

«Χαλίφης στη θέση του χαλίφη» – Ακόμα μια φορά για την διαίρεση του δήμου Λέσβου

Αρκετοί βλέπουν τους εαυτούς τους ως «χαλίφη στη θέση του χαλίφη», ως μελλοντικούς δηλαδή δημάρχους στους «δύο – τρεις ή πέντε» νέους δήμους που θα δημιουργηθούν. Ενα είναι σίγουρο: Είναι «βαθιά νυχτωμένοι»

Το έχουμε ξαναγράψει: Η όποια συζήτηση για το «χωροταξικό» του δήμου Λέσβου, δεν μπορεί να γίνει έξω από τα πλαίσια που σήμερα επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση, με την πρόταση που έχει κατατεθεί για την αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Αυτό το πλαίσια στηρίζεται σε βασικές αρχές, όπως: watch Ενδυνάμωση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλα τα όργανα της, ενδοδημοτική αποκέντρωση, με την ενδυνάμωση των πλησιέστερων στον πολίτη οντοτήτων της και λαϊκή συμμετοχή, με την απονομή και αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις πρωτοβουλία των πολιτών.

Υπάρχει βεβαίως το ανοιχτό θέμα των κοινοτήτων και του κατά πόσο αυτές θα έχουν συμβούλια και άρα, ως κοινότητες και αποφασιστικές αρμοδιότητες ή όχι. Αυτό κατά τη γνώμη μας θα λυθεί και αυτό θα γίνει στην επιθυμητή κατεύθυνσή.

Θα μπορούσε κάποιος να διαφωνεί με αυτά τα πλαίσια, όπως άλλωστε αρκετοί, με προεξέχον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση ήδη το κάνουν. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πάρει θέση! Δεν μπορεί να κρύβεται, πίσω από την ανάγκη «της διάσπασης» προτάσσοντας το αναγκαίο, πλην όμως «πιασάρικο» ζήτημα της «διαίρεσης του δήμου».

Αλλά, αν διαφωνεί, θα πρέπει να μιλήσει ανοιχτά στους πολίτες για τις θέσεις του.

Θα πρέπει δηλαδή να εξηγήσει στους πολίτες με πια λογική θα πρέπει να συνεχιστεί το παλιό καθεστώς του «δημαρχοκεντρικού δήμου», όπου ο δήμαρχος είναι ο απόλυτος άρχοντας, τα δημοτικά συμβούλια είναι εντελώς αποφασισμένα και απλά αποφασίζουν αυτά που ο δήμαρχος έχει προαποφασίσει.

Θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες, το γιατί οι δημοτικές ενότητες ή οι κοινότητες θα πρέπει να συνεχίσουν να μην έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους, θα πρέπει τα συμβούλιά τους να «σέρνονται» πίσω από τον κεντρικό δήμο θα πρέπει, με άλλα λόγια να είναι ο φτωχός συγγενής της υπόθεσης.

Τέλος θα πρέπει να παρουσιάσει στους πολίτες τις απόψεις του σχετικά με το πώς βλέπει την ίδια την δική τους συμμετοχή. Θα είναι οι αποφάσεις των συνελεύσεων τους αποφασιστικές για την πορεία του χωριού ή της γειτονιάς τους. Θα έχουν τα τοπικά δημοψηφίσματα αποφασιστικό χαρακτήρα;

Σήμερα στη χώρα μας, επιχειρείται μια τεράστια τομή στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάρα πολλοί και πολλές, αυτό δεν το γνωρίζουν. Είναι δικαιολογημένες λοιπόν οι αγωνίες τους να επικεντρώνονται στο θέμα της διαίρεσης του δήμου. Είναι ακόμα πιο δικαιολογημένες οι σκέψεις για «δύο – τρεις ή πέντε» δήμους, εφόσον βεβαίως δεν γνωρίζουν το σύνολο της λογικής και των προτάσεων της κυβέρνησης.

Σε αυτά τα πλαίσια, η ενημέρωση των πολιτών, η σωστή ενημέρωση τους, είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα και η ευθύνη εδώ πέφτει και στις πλάτες των «αυτοδιοικητικών παραγόντων» αλλά και όσων στηρίζουν την κυβέρνηση και της ίδιας της κυβέρνησης.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Αυτοί δηλαδή που γνωρίζουν μεν, διαφωνούν δε και ως εκ” τούτου αποκρύπτουν. Αρκετοί από αυτούς βλέπουν τους εαυτούς τους ως «χαλίφη στη θέση του χαλίφη», ως μελλοντικούς δηλαδή δημάρχους στους «δύο – τρεις  ή πέντε» νέους δήμους που θα δημιουργηθούν.

Για αυτούς, τους τελευταίους, ένα είναι σίγουρο: Είναι «βαθιά νυχτωμένοι» εάν θεωρούν ότι η ικανοποίηση των δικών τους ιδιοτελών συμφερόντων θα σταθεί εμπόδιο στον εκδημοκρατισμό της αυτοδιοίκησης!

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Σταθερό μέτωπο

/ Γραφές

Η μεγάλη μπλόφα

Tags:

Στην ίδια ενότητα