ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Πάσχα στην Μυτιλήνη – Εκδηλώσεις και έθιμα

Η Οργανωτική Επιτροπή του δήμου Λέσβου δημιουργεί κάτι ξεχωριστό και μοναδικό στην πόλη της Μυτιλήνης και τα γύρω χωριά για το φετινό Πάσχα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «αν τα “ίδια και τα ίδια” δεν σας λένε τίποτα, τολμήστε κάτι νέο. Πάρτε ζωντάνια, όρεξη, παρέα και αποδράστε για το ΠΑΣΧΑ του 2017 στη Μυτιλήνη. Γνωρίστε τις εντυπωσιακές ομορφιές της πατρίδας του Θεόφιλου και του Ελύτη, μαζί με

  • τις ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • τα ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ
  • τις ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
  • και τα ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ,

που θα σας κάνουν να περάσετε ένα αξέχαστο και γεμάτο κατάνυξη ΠΑΣΧΑ !!!»

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

  • Ερμού (Στοά Βεκρέλη), ώρα 11:30 π.μ.: Παιδική εκδήλωση, που περιλαμβάνει κατασκευή πασχαλινής λαμπάδας, ζωγραφική με θέμα το Πάσχα και πολλά παιχνίδια (διοργάνωση: Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Λέσβου).              

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

  • Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Μόριας, ώρα 10 π.μ.: “Η περιφορά της ρόκας”. Σύμφωνα με την παράδοση, οι πιστοί στολίζουν ένα μεγάλο βαγιόξυλο και στη συνέχεια ακολουθεί η περιφορά του στο χωριό από τον Ιππικό, Πολιτιστικό & Φυσιολατρικό Σύλλογο Μόριας “Άγιος Δημήτριος”, ψάλλοντας στοίχους που αναφέρονται στο συμβολισμό του πατροπαράδοτου εθίμου.
  • Ξωκλήσι Παναγίας Αμαλής, ώρα 10:30 μ.μ.: Μετάβαση με πούλμαν ή Ι.Χ. αυτοκίνητα στο βυζαντινό ξωκλήσι της Παναγίας, στην Αμαλή (διατηρητέο μνημείο, μέσα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους). Στο ξωκλήσι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, μεταβαίνουν οι πιστοί που παρακολουθούν την Ακολουθία των Παθών στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (στο ομώνυμο χωριό), μετά το 12ο Ευαγγέλιο. Εκεί θα τελεστεί σύντομη ακολουθία, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και θα ακολουθήσει η περιφορά του “Εσταυρωμένου”. Στη συνέχεια θα προσφερθεί η παραδοσιακή “κρασοψυχιά”.

Όσοι δημότες ή επισκέπτες θέλουν να μεταβούν στην Αμαλή με πούλμαν, δεν έχουν παρά να βρίσκονται στην Πλατεία Σαπφούς στις 9:45 μ.μ. Ωστόσο, καλό θα είναι να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή, στα τηλέφωνα 22510 22143, 22510 37050 & 6937 476075. 

  • Προσκύνημα στα ξωκλήσια των Λουτρών, από τις 12 τα μεσάνυχτα, μέχρι το πρωί: Για όσους αντέχουν το ξενύχτι, μετάβαση με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα στα Λουτρά, όπου παραδοσιακά οι κάτοικοι του χωριού, παρέες – παρέες προσκυνούν τα δεκάδες ξωκλήσια της περιοχής, μέχρι το χάραμα.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

  • Εκκλησίες πόλης & χωριών, όλο το πρωινό: Σύμφωνα με την παράδοση, οι πιστοί “γυρίζουν” από εκκλησιά σε εκκλησιά της πόλης και των γύρω χωριών, προσκυνούν τους Επιτάφιους και “αποφαίνονται” για τον καλύτερα στολισμένο. Σύμφωνα με το “έθιμο” αυτό, έξι ομάδες – επιτροπές θα μεταβούν στις 30 εκκλησίες της πόλης και των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (Ταξιάρχες, Αγία Μαρίνα, Πληγώνι, Λουτρά, Σκάλα Λουτρών, Αλυφαντά, Πυργί, Παναγιούδα, Πάμφιλα, Αφάλωνας, Μόρια), με σκοπό να επιλέξουν τους 3 ωραιότερα στολισμένους Επιτάφιους. Η επιβράβευσή τους θα είναι η προβολή τους σε έντυπα, τηλεόραση, ιστοσελίδες και face book.

Όσοι δημότες ή επισκέπτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν, μπορούν να το δηλώσουν στα τηλέφωνα 22510 22143, 22510 37050 & 6937 476075.

  • Ερμού (Στοά Βεκρέλη), ώρα 2 μ.μ.: Μετά την απόλυση των Ακολουθιών στις εκκλησίες και μόλις ανοίξουν τα μαγαζιά, επί τόπου παρασκευή και προσφορά του πατροπαράδοτου και καθιερωμένου νηστίσιμου φαγητού της ημέρας αυτής, της ανάλαδης φακής, που συμβολίζει τα “δάκρυα της Παναγιάς” (διοργάνωση: Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης).
  • Προαύλιοι χώροι Νοσοκομείου και Γηροκομείου Μυτιλήνης, ώρα 3 μ.μ.: Παρακολούθηση της παραδοσιακής περιφοράς των Επιταφίων των δύο ιδρυμάτων, με τη συνοδεία της μπάντας του Στρατού.
  • Προκυμαία Μυτιλήνης, ώρα 9 μ.μ.: Παρακολούθηση της Ακολουθίας του Επιταφίου, σε έναν από τους ιερούς ναούς της πόλης ή των γύρω χωριών. Στη συνέχεια, συγκέντρωση των πιστών στην Πλατεία Σαπφούς (Προκυμαία), όπου θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των κεντρικών εκκλησιών της πόλης, σε μια επιβλητική τελετή των “Εγκωμίων του Κυρίου”. Οι ψαλμωδίες, οι δεήσεις, η μπάντα του Στρατού και … το “εσωτερικό λιμάνι” της πόλης με τα πλεούμενα σκάφη και τα φαναράκια αέρος, θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, που αρμόζει στη Μεγάλη Παρασκευή. Θα προσφερθεί το “αντίδωρο του Επιταφίου” (ή “κρασοψυχιά”).  

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

  • Εκκλησίες πόλης & χωριών, ώρα 8:30 π.μ.: Θεία λειτουργία στη Μητρόπολη της Μυτιλήνης ή σε έναν από τους ιερούς ναούς της πόλης και των γύρω χωριών. Κυριαρχεί το παραδοσιακό έθιμο της κρούσης των στασιδιών και της ρίψης βαγιόφυλων και λεμονόφυλων.
  • Ερμού (τρίγωνο Μητροπόλεως), ώρα 11:30 π.μ.:
    • Παρουσίαση & αναπαράσταση από τη “Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης”, του τρόπου που γινόταν το “βάψιμο” και η “διακόσμηση” των πασχαλινών αυγών, με τον παραδοσιακό λεσβιακό τρόπο (επιμέλεια: Ειρήνη Παράσχου).
    • Επίδειξη και βράβευση των πιο ωραίων και πρωτότυπων λαμπριάτικων συνόλων (αυγά βαμμένα και τοποθετημένα σε πανεράκια, κούπες ή  φρουτιέρες, κουλούρα με βαμμένα αυγά, κ.α.), που θα παρουσιαστούν έτοιμα εκείνη τη στιγμή. Οι κάτοχοι των τριών καλύτερων “συνόλων”, θα βραβευθούν με μία καλλωπισμένη αναστάσιμη λαμπάδα και μια κουλούρα.

Όσες νοικοκυρές επιθυμούν, μπορούν να φέρουν επιτόπου στις 11 π.μ. έτοιμα τα “λαμπριάτικα σύνολα” που θα έχουν φτιάξει. Επίσης μπορούν να ενημερώσουν από πριν, στα τηλέφωνα 22510 22143, 22510 37050 & 6937 476075.

  • Προσφορά στους διερχόμενους πιστούς της πατροπαράδοτης κουλούρας (τσουρέκι), με κόκκινο αυγό για την Ανάσταση. 
  • Ναυμαχίας Έλλης, Επάνω Σκάλα (Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου), ώρα 11 μ.μ.: Το “Χριστός Ανέστη” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα ψαλθεί πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης. Η Ανάσταση του Κυρίου, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με “σκηνικό” τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό, την ψαλτική χορωδία, τον αρχαίο λιμενοβραχίονα, τη Μικρασιάτισα Μάνα, το βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου, τα συντριβάνια φωτός, τους αναμμένους πυρσούς & τα πυροτεχνήματα, τα διάφορα πλεούμενα σκάφη και πολλά άλλα !!! Θα ακολουθήσει προσφορά στους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών.
  • Εκκλησίες πόλης & χωριών, ώρα 11 μ.μ.: Εναλλακτικά, αναστάσιμη ακολουθία, σε έναν από τους Ιερούς Ναούς της πόλης ή των γύρω χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (Ταξιάρχες, Αγία Μαρίνα, Πληγώνι, Λουτρά, Σκάλα Λουτρών, Αλυφαντά, Πυργί, Παναγιούδα, Πάμφιλα, Αφάλωνας, Μόρια), με τα εντυπωσιακά και ξεχωριστά παραδοσιακά έθιμα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

  • Μητροπολιτικός Ναός Μυτιλήνης, ώρα 11 π.μ.: Εσπερινός της Αγάπης (Δευτερανάσταση), με την ανάγνωση σε πολλές ξένες γλώσσες του Ευαγγελίου. Η “ρίψη του Χρυσού Ποτηριού της Ανάστασης” που ακολουθεί στον αύλειο χώρο του Ναού, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο, είναι ένα πατρογονικό έθιμο που κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει κάθε χρόνο τη μέρα αυτή. Στη συνέχεια έξω από το ναό, στο “τρίγωνο” Μητροπόλεως & Ερμού, θα προσφερθεί τσουρέκι.