ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

25 χρόνια παρουσίας του κέντρου σπουδών του Πανεπιστημίου του Άγκντερ της Νορβηγίας στη Λέσβο (ηχητικό)

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Δύο Ξένοι στην Ίδια Πόλη» του Γιώργου Τραπεζιώτη και του Προκόπη Αγγελόπουλου, ήταν ο Απόστολος Σπανός, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Άγκντερ της Νορβηγίας, και μίλησε για την απόφαση που πήρε πριν από 14 χρόνια να αφήσει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί μαζί με την σύζυγο του στη Νορβηγία. Ο κ. Σπανός μίλησε Στο Κόκκινο για τη σχέση του πανεπιστημίου με την Ελλάδα, τη ζωή εκεί και τη Λέσβο, αλλά και το πως βλέπουν οι Νορβηγοί την Ελλάδα και την Οικονομική κρίση.

Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν το ταξίδι του πίσω στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του Haakon Smedsvig Hanssen, ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου του Άγκντερ, με τίτλο «ΑΘΗΝΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, Από τη σοφία της Αγοράς στην πολυμάθεια της Βιβλιοθήκης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος. Το βιβλίο παρουσιάζει τρία προκλητικά ταξίδια, με κύριους σταθμούς την Πέλλα, την Αθήνα και κυρίως την Αλεξάνδρεια, στα οποία η φιλοσοφία, η επιστήμη, η τέχνη και η πολιτική δημιουργούν ένα νέο σύμπαν. Κύριο πρόσωπο σε αυτό το ταξίδι, ο Δημήτριος ο Φαληρεύς και τερματικός σταθμός η Ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Το πανεπιστήμιο του Άγκντερ έχει παρουσία 25 χρόνων στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στη Λέσβο, με τη λειτουργία ενός κέντρου σπουδών, στο οποίο, κάθε καλοκαίρι, εγκαθίστανται περίπου 50 φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) από τη Νορβηγία όπου παρακολουθούν ένα ειδικό πρόγραμμα σπουδών. Το κέντρο αποτελεί δημιούργημα του ίδιου του Haakon Smedsvig Hanssen, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα, είδε ένα παλιό ερειπωμένο μετόχι ενός μοναστηριού, συμφώνησε με τον ηγούμενο να το αναστηλώσει και χρειάστηκε να βάλει σε υποθήκη το σπίτι του για να πάρει προσωπικό δάνειο, καθώς το όραμά του αντιμετωπίστηκε ως μια ουτοπία από τους επί κεφαλής του πανεπιστημίου του.

Ο κ. Σπανός μιλάει και για τη ζωή στη Νορβηγία, την πολιτική κατάσταση εκεί, την καθημερινότητα των Νορβηγών και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία τους και το πολιτικό τους κριτήριο, το οποίο έχει διαμορφώσει, όπως λέει, σε μεγάλο βαθμό η ευνοϊκή Οικονομική συγκυρία, από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και μετά.

Ο κ. Σπανός προαναγγέλλει και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του πανεπιστημίου στη Λέσβο, για το προσφυγικό, με την οποία θα εγκαινιαστεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και των ίδιων των μεταναστών.

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη: