ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Λέσβος: «Έβλεπε να πλησιάζει η ημέρα των γενεθλίων του με τρόμο» ο 18χρονος Πακιστανός

Όσοι έρχονται στο νησί, αφού καταγράφονται κάνουν όλοι αίτηση για άσυλο, ο Ιρφάν και αρκετοί ακόμη, που είναι το πιο συνηθισμένο, είδε την αίτησή του να απορρίπτεται, είπε η κ. Περδικούρη.

Εχουν το δικαίωμα να κάνουν ξανά αίτηση, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι συνέχισε η ίδια, αλλά ο νεαρός «έβλεπε να πλησιάζει η ημέρα των γενεθλίων του με τρόμο … έδινε τον καλύτερο εαυτό του στα μαθήματα, αλλά όσο έβλεπε να πλησιάζει ο Μάρτιος, τον φόβιζε, γιατί καταλάβαινε ότι δεν θα είχε πλέον την προστασία των ανήλικων».

Σε ένα τυπικό έλεγχο που έγινε, συνελήφθη και πλέον βρίσκεται σε διαδικασία απέλασης, είπε η κ.Περδικούρη. Βρήκε ωστόσο τρόπο να επικοινωνήσει με συνάδελφο, κινητοποιηθήκαμε στην εκπαιδευτική κοινότητα και το σωματείο και ζητάμε έστω να επανεξεταστεί το αίτημα άρσης απέλασης, συνέχισε, κάτι που εκτός από χρονοβόρο είναι και δαπανηρό, γι’ αυτό το κόστος θα αναληφθεί από φορείς και σωματεία. «Να απελευθερωθεί, να συνεχίσει το σχολείο και μετά να μπούμε στη διαδικασία, που θα τη στηρίξουμε», υπογράμμισε, τόσο για την άρση της απέλασης όσο και για τη νέα αίτηση ασύλου.

Σημειώνεται ότι ο Ιρφάν βρέθηκε ανήλικος και μόνος του στη Λέσβο και μετά την αρχική παραμονή του στη Μόρια φιλοξενήθηκε στην δομή ασυνόδευτων ανηλίκων που υπάρχει στη Μυτιλήνη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου:

«Ο Ιρφάν Μουχαμάντ, 18 χρονών, μαθητής του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης, Πακιστανής καταγωγής, την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες μέρες αφότου είχε ενηλικιωθεί, συνελήφθη από την Αστυνομία και κρατείται στη Μόρια καθώς βρίσκεται σε διαδικασία απέλασης.

Ο Ιρφάν διέμενε αρκετούς μήνες σε δομή φιλοξενίας της Μυτιλήνης, παρακολουθούσε μαθήματα στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης και ήταν άλλη μία τυπική περίπτωση νέου παιδιού που προσπαθούσε με συνέπεια και σοβαρότητα να κατακτήσει τους όρους για μια καλύτερη ζωή και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.

Ως εκπαιδευτικοί δεν θα επιτρέψουμε οι άνθρωποι (και μάλιστα όταν τυγχάνουν και μαθητές μας) να μετατρέπονται σε αριθμούς και όρους εφαρμογής της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που συνυπέγραψε και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ζητάμε να αρθούν όλες οι προφάσεις, τα προσχήματα και τα εμπόδια  για την εγγραφή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα δημόσια σχολεία.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα η εκπαίδευση και η μόρφωση δεν μπορούν να παρέχονται πουθενά αλλού, παρά μόνο μέσα στο Δημόσιο Σχολείο.

Είναι  λοιπόν αποκλειστική ευθύνη του κράτους να διαμορφώσει όλους εκείνους τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν ομαλά όλα τα προσφυγόπουλα μέσα στα δημόσια σχολεία.

Να στελεχώσει τα σχολεία με το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές (τάξεις υποδοχής κλπ) για την  ένταξη τους.

Να εξασφαλίσει επίσης:

α) απρόσκοπτη και ακώλυτη πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία (μεταφορά από και προς τον τόπο διαμονής),

β) ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση στους πρόσφυγες

Ζητάμε ΑΜΕΣΑ να κινηθούν οι διαδικασίες για να αφεθεί ελεύθερος  ο Ιρφάν, μέχρις ότου επανεξεταστεί η αίτηση αναστολής της απόφασης απέλασης και της κράτησής του, και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φοίτησή του».