ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ήταν τελικά η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας μόνο ένα δελτίο Τύπου;

Το γεγονός ότι η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν είναι συμφωνία, αλλά δήλωση, δηλαδή δεν αποτελεί νομικό κείμενο – εν μέρει για να παρακαμφθεί το Ευρωκοινοβούλιο- δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει. Ωστόσο, όπως μάθαμε την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η δήλωση αυτή δεν είναι ούτε της Ε.Ε.! Η «αποκάλυψη» έγινε από την απόφαση του δικαστηρίου στην προσφυγή δύο Πακιστανών και ενός Αφγανού εναντίον της ευρωτουρκικής συμφωνίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν με διώξεις αν επιστραφούν στην Τουρκία.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει για τη νομιμότητα μιας διεθνούς συμφωνίας των κρατών – μελών της Ε.Ε., ενώ σημειώνει ότι «ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε άλλο θεσμικό όργανο της Ε.Ε.» συμφώνησαν με την τουρκική πλευρά σε αυτή τη συμφωνία.

Επιπλέον, στο κείμενο της απόφασης τονίζεται ότι η δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας «δημοσιεύθηκε με τη μορφή δελτίου τύπου στην ιστοσελίδα που μοιράζονται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε.», ενώ υποδεικνύεται ότι υπάρχουν «ανακρίβειες στο δελτίο Τύπου» -άραγε η υπόδειξη είναι για να διορθωθούν;- όπως ότι ήταν «η Ε.Ε. και όχι τα κράτη – μέλη της που συμφώνησε στις πρόσθετες δράσεις που αφορούν τη δήλωση και δεύτερον ότι ήταν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζήτησαν με τον Τούρκο ομόλογό τους στη συνάντηση της 18 Μαρτίου 2016 από την οποία εξεδόθη αυτό το δελτίο Τύπου».

Τι λέει ουσιαστικά; Ότι το κείμενο της δήλωσης -το οποίο καλούμαστε να σεβόμαστε σαν τις 10 εντολές- δεν είναι τίποτα άλλο από ένα δελτίο Τύπου! Και για φύγει και κάθε ιδέα ότι φταίει η ΕΕ, κατά το δικαστήριο από την διαδικασία έλλειπε η Ε.Ε. Παραβρέθηκαν μόνο οι ηγέτες των κρατών – μελών της που τα κανόνισαν με τον Ερντογάν! Βέβαια, η συμφωνία εφαρμόζεται με λεφτά της «απούσας» Ε.Ε.

Κάτι σάπιο υπάρχει λοιπόν στο… βασίλειο της Ε.Ε. -για να παραφράσουμε τον Σαίξπηρ- και κάπου εκεί μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος μήπως η απόφαση ανοίγει τον δρόμο επίσης για προσφυγές κατά κρατών – μελών, εγκλωβίζοντας ουσιαστικά τον προσφεύγοντα σε έναν νομικό κυκεωνα; Ή είναι ένας εύκολος τρόπος να κατηγορηθούν οι εφαρμόζοντες τη δήλωση και η Ε.Ε. να αφεθεί πάλευκη και αθώα να κατηγορεί κράτη μέλη τόσο γιατί εφαρμόζουν τη δήλωση όσο και γιατί δεν την εφαρμόζουν ίσως με το επιθυμητό πάθος; Υπαρκτός σουρεαλισμός μαζί με απανθρωπιά, όταν οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται σε άθλιες συνθήκες, απευλαύνονται χωρίς καν να υπάρχουν νόμιμοι τρόποι να σώσουν τις ζωές τους!