17 Φεβρουαρίου 2017 | Της μέρας τα καμώματα... |

Ασφαλιστικό και τοπική αγορά: Εμμονές που εκθέτουν

Μας κάνει εντύπωση η εμμονή ορισμένων από τον τοπικό τύπο, να αποδείξουν σώνει και καλά, ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που όλοι και όλες πια γνωρίζουμε και ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

Τα ΜΠΛΟΚΙΑ δεν είναι ούτε θέλουν να γίνουν «δημοσιογραφικό» site, προσπαθούν όμως τις διάφορες παρεμβάσεις που κάνουν να τις τεκμηριώνουν με συγκεκριμένα στοιχεία.

Αυτό αφορά και το «ασφαλιστικό», ένα πεδίο που η αντιπολίτευση το θεώρησε ως «προνομιακό» πάνω στο οποίο προσπάθησε να συσπειρώσει ένα μεγάλο κομμάτι των λεγόμενων «μικρομεσαίων». Στα ΜΠΛΟΚΙΑ, πέρα από τις αναλύσεις, τα επιχειρήματα κλπ, φιλοξενήσαμε έγκαιρα και ένα μικρό προγραμματάκι, που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να δει ακριβώς τι θα πληρώσει με το νέο σύστημα.

Τώρα που ήλθε ο «καιρός της αλήθειας» και όταν πια το ότι έλεγε ο κάθε ένας πριν, δοκιμάζεται υπό το φως της πραγματικότητας, αφού τα ειδοποιητήρια με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές άρχισαν να πηγαίνουν στα χέρια των ενδιαφερομένων, πριν πάρουμε θέση και πούμε ότι επιβεβαιώθηκαν αυτά που λέγαμε, ρωτήσαμε επιχειρηματίες, ρωτήσαμε λογιστές και όλοι μας μετέφεραν την ίδια εικόνα:

Για την συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών του νησιού, πράγματι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μικρότερες έως πολύ μικρότερες!

Τι έχουμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα;

Επιπλέον γνωρίζουμε και τα παρακάτω:

Οσον αφορά τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που εκεί βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που είδαν τις μεγαλύτερες μειώσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση δραματικά, από την στιγμή που ακόμα και όταν –μετά από έξι μήνες οι εισφορές υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2016, πάλι η μεγάλη τους πλειοψηφία θα πληρώσει πάνω κάτω τις ίδιες εισφορές.

Οσον αφορά τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, είναι γνωστό ότι θα υπάρχει κλιμάκωση των εισφορών μέχρι το 2022. Παρ” όλα αυτά, ο συνδυασμός των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογικό (ως γνωστόν οι αγρότες έχουν αφορολόγητο) πάλι θα έχει σαν αποτέλεσμα,  η συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι κερδισμένοι.

Τέλος όσον αφορά τους ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ επειδή εκεί υπάρχουν μια σειρά επιπλέον υποχρεώσεις (επικουρικά κλπ) τα πράγματα είναι λίγο πιο …μπερδεμένα. Ομως και εκεί, το τελικό αποτέλεσμα πάλι για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών του κλάδου, θα είναι θετικό.

Τι μας κάνει εντύπωση

Δεν μάς κάνει εντύπωση λοιπόν, που μέχρι τώρα, δεν έχουν βγει να πουν ούτε μια λέξη, όσοι και όσες το προηγούμενο διάστημα και εδώ στη Λέσβο επένδυσαν στην παραπληροφόρηση και την τρομοκρατία σχετικά με το ασφαλιστικό. Οι άνθρωποι είναι μέσα στην αγορά, βλέπουν και ακούν τι γίνεται και κάνουν αυτό που θα έκανε κάθε σώφρων άνθρωπος: «Ποιούν την νήσσα».

Μας κάνει εντύπωση όμως η εμμονή ορισμένων από τον τοπικό τύπο, να αποδείξουν σώνει και καλά, ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που όλοι και όλες πια γνωρίζουμε και ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

Που τα στηρίζουν αυτή την στάση τους; Έχουν ρωτήσει ανθρώπους της αγοράς ή τους αγρότες για νέες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν; Έχουν ρωτήσει λογιστές που εκ” των πραγμάτων έχουν μια μεγαλύτερη εικόνα; Η απλά μένουν κολλημένοι σε αυτό που οι ίδιοι θέλουν να συμβαίνει και προσπαθούν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στην δική τους «ανάλυση»;

Μάλλον συμβαίνει το τελευταίο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η εμμονή τους να στρεβλώσουν τα πράγματα, τους εκθέτει, όχι τόσο σε εμάς, αλλά κυρίως σε όλους αυτούς που τους διαβάζουν οι οποίοι από τη μια βλέπουν το ειδοποιητήριο που έχουν στα χέρια τους και από την άλλη διαβάζουν στις εφημερίδες ότι αυτό που βλέπουν είναι κάτι σαν …οφθαλμαπάτη!

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Τολμήστε!

Στην ίδια ενότητα