ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα οι εργασίες της 2ης συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο.

Τις εργασίες της άνοιξε η συντονίστρια της ΝΕ Ε. Χιωτέλη και ακολούθησε η εκλογή του προεδρείου. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, ο οποίος στην ομιλία του έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της πολιτικής συγκυρίας.

 Τα μέλη της συνδιάσκεψης.

Στην 2η συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχουν δεκάδες αντιπρόσωποι απο όλες τις οργανώσεις του κόμματος στη Λέσβο και από όλες τις περιοχές του νησιού.


Η εισήγηση της απερχόμενης ΝΕ

Την εισήγηση της απερχόμενης ΝΕ, παρουσιάζει στην συνδιάσκεψη, η Εριφύλη Χιωτέλη, συντονίστρια της γραμματείας.

Τα ερωτήματα, με βάση την εισήγηση, στα οποία καλούνται να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν τα μέλη της συνδιάσκεψης, είναι τα παρακάτω:

– Ποια ήταν η πορεία της οργάνωσής στη Λέσβο από την προηγούμενη συνδιάσκεψη μέχρι και σήμερα. Ανταποκρίθηκε στα καθήκοντα που είχαν μπει από αυτή τη συνδιάσκεψη, αλλά και τις προκλήσεις της πρωτόγνωρης για όλους συγκυρίας, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015, μέχρι και σήμερα;

– Πως καταγράφεται το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στη Λέσβο, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ; Έχουν αρχίσει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και έχουν μπει οι βάσεις για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση του νησιού , σε μια τέτοια κατεύθυνση που θα είναι ωφέλιμη για τον κόσμο της εργασίας του νησιού, δηλαδή για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του;

– Ποιες είναι εκείνες οι τοπικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν κατά κύριο λόγο συμφέρον και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το ευνοϊκό πλαίσιο που σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δημιουργεί; Ποιες είναι οι απαραίτητες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν τοπικά, έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνατότητες του νησιού;

-Τι πρέπει να αλλάξει στο κόμμα; Τι πρέπει βελτιωθεί και να αφήσει πίσω, στην κομματική και κοινοβουλευτική του δουλειά και λειτουργία των οργανώσεών του, στην επαφή του με τον κόσμο, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει τις αποφάσεις που θα πάρει στη συνδιάσκεψη;

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν με τις τοποθετήσεις των μελών

Σημεία από την απόφαση της συνδιάσκεψης

Μετά το τέλος των ομιλιών, τα μέλη της συνδιάσκεψης συζήτησαν το σχέδιο απόφασης της και κατέληξαν ομόφωνα στις αποφάσεις τους. Τα βασικά σημεία του σχεδίου απόφασης, που αφορούν την “παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Λέσβου”, καθώς επίσης και τις “αναγκαίες τοπικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό του νησιού” είναι τα παρακάτω:

Για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Λέσβου

Η πορεία της αξιολόγησης και οι πιέσεις των δανειστών η προοπτική της αποδέσμευσης από τα μνημόνια, τα παράθυρα ευκαιρίας που ανοίγει για την  μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, τις υπαρκτές δυσκολίες, τις καθυστερήσεις ακόμα και τα λάθη η νέα διακυβέρνηση της χώρας διαμορφώνουν για όλες και όλους μας, ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο.

Αυτό το νέο περιβάλλον διαμορφώνει ευκαιρίες για τον κόσμο της εργασίας στο νησί, που πρέπει και μπορεί να αξιοποιήσει. Διαμορφώνει όμως και κινδύνους που πρέπει να αποκρουστούν.

Το καθήκον της οργάνωσή για το επόμενο διάστημα, είναι η στενή παρακολούθηση της υλοποίησης του συνόλου των εξαγγελιών και των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί μας, καθώς και η ανάδειξη υπαρχόντων προβλημάτων και νέων αναγκών και δυνατοτήτων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί και μια σειρά από δυνατότητες. Αυτές είναι που κάνουν εφικτή τη συγκρότηση και η προβολή του αφηγήματος της «νέας ανάπτυξης της Λέσβου» που θα στηρίζεται στις δυνατότητες που προσφέρει ο τόπος και έχουν οι κάτοικοι του, και θα βασίζεται στις αρχές της αειφόριας και της αλληλεγγύης.

Τα «παραγωγικά συμπλέγματα» πάνω στα οποία μπορεί να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι: Ο αγροτοδιατροφικός τομέας, το τουριστικό, πολιτιστικό παραγωγικό σύμπλεγμα, που θα συνδυάζεται και με την ποιότητα ζωής (πολιτισμό, υγειά, εκπαιδευτή, αθλητισμό κλπ) και το ενεργειακό παραγωγικό σύμπλεγμα.

Προτεραιότητα είναι η «ανάκτηση της εργασίας στη Λέσβο», μια συντονισμένη προσπάθεια Κυβέρνησης. Περιφέρειας και Δήμου για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας στο νησί.

Σήμερα σχηματίζεται το απαραίτητο περιβάλλον έτσι ώστε να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι της τοπικής ανάπτυξης νέες δυνάμεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν προνομιακή σχέση με την αγορά. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντική θα είναι η συμβολή του νέου νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ). Στόχος είναι η μαζική επέκταση και στήριξη των παραδειγμάτων ΚΑΛΟ στο νησί μας.

Αναγκαίες τοπικές πολιτικές αλλαγές

Για να γίνει εφικτή η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση στο νησί θα πρέπει να ηγεμονεύσουν τοπικά και να διεκδικήσουν και να πάρουν την “τοπική εξουσία” εκείνες οι δυνάμεις που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Αυτές οι δυνάμεις είναι:

  • Σε οικονομικό επίπεδο είναι ο κόσμος της εργασίας του νησιού οι άνεργοι αλλά και τα πιο φτωχά στρώματα των επιχειρηματιών και των αγροτών. Οι νέοι επιχειρηματίες που καινοτομούν, οι νέοι αγρότες που ασφυκτιούν μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του αγροτικού χώρου, οι νέοι επιστήμονες κλπ
  • Σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, είναι όλοι εκείνοι που παράγουν τον τοπικό πολιτισμό, όλοι εκείνοι που μέσα από τους νέους συνεταιρισμούς προσπαθούν να ανορθώσουν τον αγροτικό χώρο, είναι ακόμα και δυνάμεις και εκφραστές γνώμης στην πόλη και τα χωριά που σήμερα, ενώ δραστηριοποιούνται στο παλιό ηγεμονικό μπλοκ, εν’ τούτοις ασφυκτιούν και μένουν στην γωνία.

Το κείμενο της απόφασης θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες

Εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης έκλεισαν αργά το απόγευμα με την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας 21μελούς Ν.Ε. του κόμματος.

Εκλέχτηκε 21μελής Ν.Ε, η οποία με αλφαβητική σειρά αποτελείται από τους/τις παρακάτω:

Ανδρεαδέλλη  Βασιλική

Αράπης Χαράλαμπος

Βελούτσος Δημήτρης

Βόλτσιου Κατερίνα

Βουρέλλης Δημήτρης

Γιαννίκος Στρατής

Ζέρβας Γιώργος

Ζωγράφου Χρυσούλα

Ιορδάνου  Γιώργος

Κουτσοβίλης Κωνσταντίνος

Λαμπρόπουλος Παναγιώτης

Μαραγκός Νικόλαος

Μπιτιλούλη Βασιλική ( Βίκη

Νικολάου Στρατής

Νικολάρα Μαρία

Παραδέλλης Θεόδωρος

Πιτσιλαδής Ηρακλής

Σφούνης Παναγιώτης

Τεντόμας Βασίλης

Φραγκιαδάκη Μάρω

Χιωτέλλη Εριφύλλη