12 Ιανουαρίου 2017 | Επικαιρότητα |

Πιλοτική λειτουργία σε 15 δήμους για το Μητρώο Πολιτών

Η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, όπως τα δημοτολόγια, τα ληξιαρχεία, ο ΑΜΚΑ, το Taxis, αποτελεί εδώ και χρόνια το «ιερό δισκοπότηρο» των κυβερνήσεων. Συνεχείς οι λεκτικές κορόνες από πρώην και νυν πολιτικές ηγεσίες της κεντρικής εξουσίας περί πλήρους ηλεκτρονικοποίησης υπηρεσιών, όταν αναφέρονται στον στόχο για βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και νέα σχέση στις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος. Και αυτό ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με βάση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει θέσει σε προτεραιότητα τη λεγόμενη διαλειτουργικότητα, τη διασύνδεση του Μητρώου Πολιτών που αντικαθιστά το δημοτολόγιο και το ληξιαρχείο με όλες τις υπηρεσίες που διατηρούν στοιχεία στις βάσεις δεδομένων τους (Taxis, ασφαλιστικά ταμεία και προοδευτικά με όλα τα μητρώα). Σε αυτή τη φάση και στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μητρώο Πολιτών» ολοκληρώνεται η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος και ξεκινά η πιλοτική λειτουργία στην οποία συμμετέχουν 15 δήμοι της χώρας.

Οπως εξηγεί σε πρόσφατο έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 543/9.1.2017), το Μητρώο Πολιτών θα περιλαμβάνει μια ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή που θα αντικαταστήσει τόσο την τρέχουσα τοπική εφαρμογή του δημοτολογίου των δήμων όσο και το πληροφορικό σύστημα ληξιαρχικών πράξεων (ΠΣΛΗΠ), τα οποία πλέον θα λειτουργούν σε ενιαία κεντρική βάση δεδομένων, η οποία θα τηρείται στο ΥΠΕΣ.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι ληξιαρχείου και δημοτολογίου, βάσει ειδικών δικαιωμάτων πρόσβασης, θα εισέρχονται ως διαπιστευμένοι χρήστες στο πληροφορικό σύστημα και θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίζουν ληξιαρχικές πράξεις και δημοτολογικές εγγραφές, να αναζητούν και να εκτυπώνουν οποιοδήποτε είδος ληξιαρχικής πράξης, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δημοτολογίου.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τις 16 Ιανουαρίου 2017 με διάρκεια ενός μήνα. Ως δήμοι-«πιλότοι» για τον έλεγχο λειτουργίας των υποσυστημάτων δημοτολογίου ή/και ληξιαρχείου επελέγησαν έξι από την Αττική (Ηλιουπόλεως, Κηφισιάς, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Παλαιού Φαλήρου, Πειραιώς, Χαϊδαρίου) και άλλοι εννέα από την υπόλοιπη Ελλάδα (Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καλαμαριάς, Κατερίνης, Λαρισαίων, Νεάπολης Συκεών, Πατρέων, Ρεθύμνης).

Με πληροφορίες από ΤΟ ΒΗΜΑ

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Τολμήστε!

Στην ίδια ενότητα