23 Δεκεμβρίου 2016 | Κάθε μέρα |

Ανεργία: Το πρόβλημα είναι μεγάλο και κανείς δεν πρέπει να κάνει ότι δεν το βλέπει

Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι ένα συγκροτημένο και συγκεκριμένο τοπικό σχέδιο που άμεσα θα βάλει σαν στόχο την δημιουργία εκατοντάδων ή και χιλιάδων θέσεων κάθε χρόνο, για τα επόμενα χρόνια, κάτι που είναι απολύτως εφικτό.

Η οικονομική κρίση και η μνημονιακή διαχείριση της, εκφράστηκαν και στη Λέσβο, κυρίως ως «κρίση ανεργίας». Όπως έχουμε ξαναγράψει  «για να μπορέσει το νησί να διατηρηθεί βιώσιμο, θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να δημιουργούνται εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο κάτι που δεν έχει γίνει κατορθωτό ποτέ μέχρι τώρα, σε όλη τη σύγχρονη ιστορία του.»

Στην «κοινή γνώμη» αλλά και τους φορείς, επικρατεί η αντίληψη, ότι η «καταπολέμηση της ανεργίας» είναι αντικείμενο αποκλειστικά της κυβέρνησης. Αυτό είναι σωστό, αλλά όχι απόλυτα. Οι δυνατότητες που έχει μια οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι πάντα περιορισμένες και αν το θέμα αυτό δεν εγγραφεί σαν άμεση προτεραιότητα και στην ατζέντα των τοπικών φορέων και κυρίως του Δήμου, τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα.

Η άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας στο νησί, θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος όλων: Κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου, κανείς δεν μένει έξω από τις ευθύνες του.

Οσο και αν το 2016 δημιουργήθηκαν εκατοντάδες, έστω και προσωρινές θέσεις εργασίας, μέσα από τα διάφορα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή μέσω των προσλήψεων των εκπαιδευτικών και άλλων ενεργειών, ενώ αντίστοιχοι αριθμοί αναμένεται να δημιουργηθούν και μέσα στο 2017, αυτές είναι σταγόνες στον ωκεανό.

Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι ένα συγκροτημένο και συγκεκριμένο τοπικό σχέδιο που άμεσα θα βάλει σαν στόχο την δημιουργία εκατοντάδων ή και χιλιάδων θέσεων κάθε χρόνο, για τα επόμενα χρόνια, κάτι που είναι απολύτως εφικτό.

Πράγματι, αν σκεφτούμε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Λέσβου, είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ ο ίδιος έχει στο ταμεία του ένα σημαντικό ποσό αποθεματικών, αν προσθέσουμε σε αυτά τους κωδικούς που είναι δεσμευμένοι στο ΠΕΠ και  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στην δημιουργία απασχόλησης και τέλος αν συναθροίσουμε τους πόρους που μπορούν να εξασφαλιστούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το «Ειδικό αναπτυξιακό», αλλά και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, τότε δημιουργείται ένας σημαντικός «τοπικός κουμπάρας» που μπορεί να χρηματοδοτήσει, αρχής γενομένης από το 2017, αυτό τον στόχο.

Αυτό το πρόγραμμα για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας, μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με τις άμεσες και πιεστικές ανάγκες που έχουν οι ίδιες οι τοπικές μας κοινωνίες, Ενα πρόγραμμα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της υλοποίησης πολλών μικρών αλλά σημειακών παρεμβάσεων στις πόλεις και τα χωριά, αλλά και οι αγροτικές υποδομές του νησιού, όχι μόνο είναι αναγκαίο και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων μας, αλλά ταυτόχρονα, στον βαθμό που θα χρησιμοποιεί κυρίως εργασία, θα μπορεί να δημιουργεί μαζικά απασχόληση.

Αυτό το πρόγραμμα μάλιστα, θα μπορούσε να υλοποιηθεί και σε συνεργασία με το ταμείο Παρακαταθηκών και ταμείων, το οποίο ήδη υλοποιεί, σε συνεργασία με άλλους δήμους της χώρας πρόγραμμα επιχορήγησης των ΟΤΑ για την υλοποίηση έργων και εργασιών μικρής κλίμακας.

Η επιχορήγηση προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους του κόστους των υλικών ή υπηρεσιών που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση αυτών των έργων (συμπεριλαμβανομένου και του τεχνικού εξοπλισμού υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας), στις οποίες θα απασχολούνται οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων αυτών, ενώ τα έργα εκτελούνται υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου ή της περιφέρειας.

Τέτοιες ημέρες, το 1944, ο τότε Δήμος Μυτιλήνη, που είχε και αυτός στην εποχή του να αντιμετωπίσει ένα αντίστοιχο μεγάλο πρόβλημα με την ανεργία, πήρε την πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή του.  Στη Μυτιλήνη δημιουργήθηκε επιτροπή για την «αντιμετώπιση της ανεργίας» που πήρε την απόφαση να αρχίσει μια σειρά από δημοτικά έργα κοινής ωφέλειας.  Ομως, το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Δήμος Μυτιλήνης, ήταν ότι δεν είχε την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα «δημοτικά έργα» που θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της ανεργίας. Επειδή η οικονομική του κατάσταση όπως ήταν φυσικό ήταν οικτρή, οπότε αποφάσισε να «κάνει δάνειο σε χρήμα ή σε είδος από όσους μπορούν και θέλουν να δανείσουν το δήμο» .

Αν κάτι τέτοιο, μπόρεσε να σκεφτεί, να συζητήσει και να σχεδιάσει – με τις τότε περιορισμένες δυνατότητες ο δήμος Μυτιλήνης, είναι αδιανόητο το γιατί σήμερα, αυτό το θέμα δεν έχει, έστω, συζητηθεί, ούτε μια φορά όχι μόνο στο Δημοτικό συμβούλιο, αλλά ούτε στο περιφερειακό. Σαν να μην υπάρχει πρόβλημα ή σαν να μην ενδιαφέρει κανέναν εδώ στον τόπο μας!

Ομως το πρόβλημα υπάρχει και είναι μεγάλο. Ολοι «πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια!» και να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια τους!

 

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Τολμήστε!

Tags:

Στην ίδια ενότητα