16 Δεκεμβρίου 2016 | Αλληλεγγύη |

Βραβεύτηκε η Ηλιακτίδα από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

H Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) απένειμε το βραβείο της κοινωνίας των πολιτών για το 2016 στον Διονύση Αρβανιτάκη, γνωστός και ως ο «Φούρναρης από την Κω», και στη μη κυβερνητική οργάνωση της Λέσβου Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ ως εξαιρετικά παραδείγματα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Και οι δύο βραβεύονται με το δεύτερο βραβείο ύψους 9.000 ευρώ με το οποίο αναγνωρίζεται η πολύτιμη συμβολή τους στην υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων και ως ενθάρρυνση για να συνεχίσουν το έργο τους.

Η Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ

Η Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ εδρεύει στη Λέσβο και συμβάλλει στην κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, των μεταναστών και των οικογενειών τους, με τη βοήθεια εθελοντών. Οι επαγγελματίες που στελεχώνουν τις δομές της Ηλιαχτίδας παρέχουν κοινωνική, νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη στους νεοαφιχθέντες.

Πρώτιστο μέλημα και βασικός στόχος της Ηλιαχτίδας είναι η απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς και η εγκατάστασή τους στις τοπικές κοινότητες. Με αυτό το σκεπτικό, ενημερώνουν τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και παραδίδουν μαθήματα ελληνικών εξασφαλίζοντάς τους παράλληλα διαμονή σε τοπικούς ξενώνες και διαμερίσματα.

Η κ. Ανδρεαδέλλη, υπεύθυνη της Ηλιακτίδας ΑΜΚΕ, είπε στην ολομέλεια της ΕΟΚΕ στις Βρυξέλλες: «Ευχαριστώ πολύ την ΕΟΚΕ για το βραβείο και για το βήμα που μας δίνει να ακουστούν οι απόψεις μας. Αν μπορούν να γίνουν τόσα πολλά από μια μικρή οργάνωση σαν τη δική μας σκεφτείτε πόσα πολλά μπορούν να γίνουν από όλα τα κράτη μαζί! Η ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να βιαστεί και τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν».