ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Ιταλία: Παραιτήθηκε και επίσημα ο Μ. Ρέντσι

EPA/ALESSANDRO DI MEO
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Ο Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε και επίσημα από την πρωθυπουργία μεταβαίνοντας χθες βράδυ στις επτά, τοπική ώρα, στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, του ζήτησε να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με θεσμικούς ιθύνοντες και εκπροσώπους κομμάτων, οι οποίες ξεκινούν το απόγευμα.

Ο Ρέντσι παραιτήθηκε μετά την καθαρή ήττα του στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας την Κυριακή, και μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 από τη Γερουσία.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Ιταλός πρόεδρος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να συσταθεί κυβέρνηση η οποία να καταφέρει να προωθήσει την έγκριση νέου εκλογικού νόμου. Στις 24 Ιανουαρίου, άλλωστε, αναμένεται και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας σχετικά με σειρά προσφυγών που θέτουν υπό αμφισβήτηση την συνταγματικότητα του εκλογικού νόμου της Βουλής και – ειδικότερα – το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Μετά την απόφαση αυτή, πιθανώς, θα είναι αναγκαία και νέα νομοθετική παρέμβαση από μέρους της Βουλής και της Γερουσίας.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι διχασμένη (επισήμως μιλά για εκλογές, αλλά θα ήθελε να κερδίσει χρόνο για να ανασυγκροτηθεί), ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει γνωστό ότι θα πάρει μέρος σε μια νέα κυβέρνηση, με ευρύ πεδίο δράσης, μόνον αν υπάρξει και η συνεργασία άλλων κομμάτων. Δεν αποκλείεται, όμως, οι θέσεις αυτές (ιδίως σε ότι αφορά το κόμμα του Ματέο Ρέντσι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) να αλλάξουν – ως ένα βαθμό – αν ο πρόεδρος Ματαρέλα καταφέρει να δημιουργήσει ένα κοινό πεδίο με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού.

Όσο για τον Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν θα καταφέρει να περιορίσει την δυσαρέσκεια μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, αν θα οργανωθεί συνέδριο των Δημοκρατικών πριν τις εκλογές, και με ποια κριτήρια και ισορροπίες θα επιχειρήσει να συνθέσει τα ψηφοδέλτια της κεντροαριστεράς για την εκλογική αναμέτρηση.