ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Κατάσχεση 2338 kg Ολοθούριου

olouoyrios

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Λιμενικού Σώματος εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, σε φορτηγό ψυγείο, δύο χιλιάδες τριακόσια τριάντα οκτώ (2.338 Kg) ολοθούριου, σε εγκαταστάσεις μεταφορικής εταιρίας

Ειδικότερα σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:

Κατά τη διενέργεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες της 09-11-2016, στις εγκαταστάσεις μεταφορικής, από προσωπικό του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Καλλονής σε συνεργασία με στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε φορτηγό ψυγείο, δύο χιλιάδες τριακόσια τριάντα οκτώ (2.338 Kg) κιλά δολωμάτων του είδους “ΟΛΟΘΟΥΡΙΟ”, κατά παράβαση του Π.Δ. 109/2002.

Από το  Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις,ενώ τα κατασχεθέντα δολώματα εκποιήθηκαν μετά από τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πολλές καταγγελίες τον τελευταίο χρόνο, παρατηρείται στους κόλπους της Καλλονής και της Γέρας στη Λέσβο, εκτεταμένη παράνομη αλιεία ολοθούριου, βάζοντας σε κίνδυνο την ισορροπία του θαλάσσιου τοπικού οικοσυστήματος.

Τι είναι το ολοθούριο

olothoriosΤο ολοθούριο, (λέγεται επίσης ψωλιόγκος ή ψωλιάγκος, ή ψωλή της θάλασσας, ή πουτσόγιαλος ή θαλασσόπουτσος ή γιαλίσιος ψώλος ή γιαλόπουτσος ή αφρόπουτσος ή θαλασσοψωλή ή  πούτσος του αφρού), είναι ένας θαλάσσιος οργανισμός, συμβάλει στο φιλτράρισμα των υδάτων σε συγκεκριμένη περιοχή όπου γεννούν τα αυγά τους τα περισσότερα ψάρια της περιοχής. Το ολοθούριο χρησιμοποιείται σαν δόλωμα, ενώ η αλίευση του επιτρέπεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αποκλειστικά και μόνο για την εκμετάλλευσή του ως δόλωμα.

Εν τούτοις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, λόγω της αυξημένης ζήτησης του από το εξωτερικό (ειδικά από την Κίνα), αλλά και της υψηλής τιμής του (ορισμένα είδη φτάνουν μέχρι και 1100 ευρώ το κιλό στη λιανική!) τον τελευταίο χρόνο γίνεται εκτεταμένη παράνομη αλιεία του με στόχο το κέρδος. Αν και τα σκάφη που αλιεύουν δολώματα έχουν προμηθευτεί ειδικές προς τούτο άδειες, υπάρχει ελλιπής έλεγχος για το εάν τηρούνται κατά την αλιεία ολοθούριου, οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την αλιεία δολωμάτων.